Hjerte for teksten

A little said,– and truly said,–‘
Can deeper joy impart
Than host of words,
which reach the head,
But never touch the heart.

– Charles Swain

Det å skrive interessant er en kunst. Det som funker for én, funker ikke nødvendigvis for den andre. I dette blogginnlegget skal vi rette blikket mot to skribenter som jeg mener skriver på en måte som oppmuntrer til å lese videre, og forklarer hvorfor man vil lese mer – ved hjelp av pensum og forelesninger.

Nina Furu anbefaler denne fremgangsmåten når hun underviser for skriving på web:

  • Kategoriser
  • Riktig overskrift
  • God ingress
  • Strukturer teksten
  • God avslutning

Den første skribenten jeg vil ta en titt på er bloggeren Komikerfrue. Innlegget som vi skal se på er fra 24. januar og bærer tittelen «Rasjonering«.

Om vi følger Furu sin fremgangsmåte så starter Komikerfrue med å bestemme seg hva hun skal skrive om. Hun vil skrive et nøytralt-positivt innlegg om Vinmonopolet «skandalen». Dette blir en meningstekst. Samtidig har det nyhetstekst-preg. Innlegget er jo en fortelling av hva som har skjedd. Fortellingen er så klart mer eller mindre aktuell og for følgerne er dette en form for nyheter.

Når vi leser «rasjonering», forbinder vi det kanskje med store kriser, slik som krig og sult. Vi er jo også midt i en pandemi. Det retoriske virkemiddelet som er brukt i overskriften er Kairos, som tilpasser seg når det blir lagt ut.

Det er ikke mye til ingress, mer bare et første avsnitt. Det setter likevel opp situasjonen og introduserer «karakterene» i teksten. Furu sier at den tradisjonelle ingressen er på vikende front, og at den ofte blir fjernet helt. «I mange publiseringsløsninger gjøres simpelthen første avsitt av brødteksten til ingress enten det er definert som ingress eller ikke». Og dette er akkurat det som har blitt gjort her.

Tekststrukturen er fin og gjør innlegget veldig interessant. ‘Ingressen’ setter oss inn i det daglige livet til Komikerfrue. Andre avsnitt introduserer oss til den spesifikke problemstillingen. Tredje avsnitt forklarer konflikten. Femte avsnitt avslutter teksten med en morsom «punchline», som spiller godt inn med resten av teksten, og veldig godt inn med tittelen.

Fotballstudio-kommentator/ekspert i TV2 sporten Mina Finstad Berg har en lik, men likevel litt annereledes tilnærming til bloggen sin. Vi skal ta en titt på dette innlegget.

Tittelen «Utfordrernes sesong?» skaper veldig mye interesse. Her stilles et spørsmål, og lesere kan anta at dette svares på hvorfor/hvordan i selve innlegget. Jeg ender opp med å velge denne saken på grunn av tittelen, som ikke-fotballinteressert i det hele tatt.

Berg starter med noe som ligner på en mer tradisjonell ingress, med informasjon om temaet for innlegget. Her forklarer hun også hvordan. Dette innlegget har dermed svart på tittellen i første avsnittet. For meg minner dette mer om klassisk journalistikk enn en typisk blogg, siden den er strukturert slik at det viktigste står først. Resten er innmat for de spesielt interesserte.

Berg avslutter heller ikke med en «punchline», men oppsummerer heller de tidligere avsnittene inn i et kort, konsist og motiverende avsnitt.

Det er vanskelig å skrive godt for web… men noen har teken. Disse skribentene har etter min mening tilpasset seg mediet veldig godt og skriver med hjertet for teksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s